onsdag 13 maj 2009

Rädda Värnamobadet!
Nu är Värnamobadet hotat. Går det illa är den underbara utomhusanläggningen uppe vid sjukhuset borta om några år. Fritidsnämndens majoritet har beslutat att inte förnya kontraktet med Landstinget. Jag röstade som ende ledamot av nämnden emot det beslutet.
Saken är den att Landstinget kräver att kommunen betalar investeringskostnaderna för bland annat ett nytt reningsverk. 3,4 miljoner kronor handlar det om. Fritidsnämnden menar att kommunstyrelsen måste ta den kostnaden. Och det håller jag med om.
Men att fritidsnämnden bara släpper frågan och hänvisar till att någon annan bör ta hand om den är illa.
Jag befarar att det går med Värnamobadet som det gick med sommardaglägret på Solgården i Bor. Fritidsnämnden ansåg att verksamheten där riktade sig till barn under 12 år och att därför borde Barn- och utbildningsnämnden ta över ansvaret för verksamheten. Men det gjorde inte Barn- och utbildningsnämnden. Och så las sommardaglägret ned.
Precis så kommer det förstås att gå med Värnamobadet om inte kommunstyrelsen tycker att det är deras bord.
I grunden handlar det hela om det svåra ekonomiska läget och kraven på besparingar i alla nämnder.
Istället för att strypa Värnamobadet har jag föreslagit att Värnamo simhall stängs ett år under renoveringen, istället för ett halvår. Då kan byggfolket jobba ostört och slipper att hålla på med jobbet samtidigt som en massa besökare rör sig i anläggningen. Jag tror att arbetet blir effektivare utfört om olika intressen inte kolliderar med varandra. Samtidigt sparar kommunen ett stort antal kronor.
Det ger Värnamobadet andrum. Då får kommunen möjlighet att förhandla med Landstinget om villkoren för att göra nödvändiga investeringar på Värnamobadet. Landstinget kräver att kommunen betalar allt. Med tanke på folkhälsoperspektivet går det säkert att tala med Landstingets representanter. Kommun och landsting kan dela på kostnaden, tycker jag.
Värnamobadet är en stor tillgång för värnamoborna, i synnerhet för dem som bor på Doktorn och däromkring. Det vore en katastrof om badet blir grävskopornas rov.
Rädda Värnamobadet!
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo