onsdag 20 maj 2009

Klart att vårdbolagen
kommer tjäna pengar
Tack PerOlov Norlander, moderat landstingspolitiker, Jönköping, du säger som det är. Du tycker att det är självklart att de vårdföretag som ger sig in i leken, när de borgerligas vårdvalssystem införs i Jönköpings län, ska kunna tjäna pengar.
För det har du fått stryk av hela den borgerliga sidan. Landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Peranders Johansson, Smålandsstenar, tycker inte om att PerOlov Norlander går ut i media och talar om vinster för vårdföretagen. Han känner sig tydligen avslöjad.
Men PerOlov har ju rätt. Inte sjutton ger sig privata vårdföretag in i vårdbranschen av humanitära skäl. De gör det om de ser en chans att tjäna pengar. Och det är av precis det skälet som Vänsterpartiet mycket bestämt tagit avstånd från vårdvalssystemet. Vi tycker inte att sjukvård, bekostad med skattemedel, ska drivas av privata företag med vinstmotiv.
Det är det som händer när privata vårdcentraler öppnas framöver.
När jag var på Primärvårdskonferensen i Falun för en tid sedan var det ingen tvekan om det.
Anders Anell, systemanalytiker, talade om vårdvalet och konstaterade att nu blir det konkurrens med lönsamhetsperspektiv. Primärvården blir en marknad. Ett sätt att tjäna pengar på.
- Nu gäller det att skapa en fungerande konkurrens, sa han.
Det är fräckt när moderaten Peranders Johansson ger sig på en partikamrat som talar i klartext.
Svante Olson, landstingsledamot
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: