tisdag 15 september 2009

Borgerlig politik
hotar välfärden
Det fria vårdvalet hotar välfärden på sikt. Det är min övertygelse. En enhällig forskning konstaterar att det leder till att sjukvårdskostnaderna ökar. Vårdbolagen söker sig dit där lönsamheten är som bäst.
Efterfrågan styr. De som har pengar och kan betala för sig får den bästa vården.
Hur går det då med folkhälsan? I mitt parti vill vi utveckla den förebyggande hälsovården men vi vill också att de mest utsatta grupperna ska få möjlighet till ett hälsosamt och friskt liv.
Men den borgerliga politiken idag kommer att leda till ökad utsortering. De som jobbar och tjänar pengar klarar sig fint men de som hamnar utanför marginaliseras och blir diskriminerade på arbetsmarknaden.
Hur ska vi skapa en arbetsmarknad även för dem som står längst ifrån den? Den frågan måste man ställa sig. Det gör inte borgerligheten. Den tror att marknaden ska klara av det. Det gör den inte. En del grupper kommer att lämnas utanför. De kroniskt sjuka till exempel.
Ska vi klara vård, skola, omsorg kostar det stora pengar. Det är dit våra skatter går. Det är där vi behöver öka insatserna. De borgerliga säger att den privata konsumtionen måste öka. Då klarar vi inte det där med vård, skola, omsorg. Då är deras recept: sälj ut alltihopa!
Hur kan de inbilla sig att det blir enklare, billigare, effektivare och bättre med privata lösningar?
Hur borgerligheten ser på saken beskrivs lätt med satsningen på så kallade rot-avdrag. Ombyggnad av kök subventioneras men inte kommunal barnomsorg?
Varför ska privat konsumtion öka men inte offentlig?
Svante Olson
Vänsterpartiet

Inga kommentarer: