måndag 14 juni 2010

Anställa fler med
funktionshinder
Landstinget i Jönköpings län har ett 30-tal lönebidragsanställda. Det är inte många om man betänker att landstinget har totalt 10000 anställda.
I Vänsterpartiet tycker vi att det borde vara fler. Vi har därför motionerat om att fler personer med funktionsnedsättningar borde få jobb i landstingets verksamheter.
Men Värnamoutskottet som har behandlat motionen tycker av allt att döma att det är bra som det är. I ett yttrande till landstingsfullmäktige säger utskottsmajoriteten att det finns en lag som ska motverka diskriminering även av funktionshindrade.
Cheferna inom landstinget har goda kunskaper om lagstiftningen och det ansvar som åvilar arbetsgivaren, hävdar utskottet.
Jag är med i utskottet och sa att jag tycker att landstinget intar en snål inställning gentemot personer med funktionshinder. Jag har talat med en person på arbetsförmedlingen som är väl insatt i de här frågorna.
"Behovet av anpassade arbetsuppgift och arbetsplatser är stort", säger han.
När arbetsförmedlingen hör av sig till arbetsgivare för att försöka ordna jobb för en person med funktionsnedsättning brukar svaret bli att man inte har medel eller handledare avsatta för anpassade tjänster. Man pekar på besparingar och på att man har egna behov av anpassning för personal att ta hänsyn till. Man har svårt att se på en funktionshindrad som en ny resurs som kan tillföra något nytt.
Det är tråkigt att många landstingspolitiker inte vill ta detta stora problem på allvar.
Landstinget borde kunna anställa väldigt många fler personer med funktionshinder anser vi i Vänsterpartiet.
Svante Olson

Inga kommentarer: