onsdag 30 juni 2010

Välfärdsfrågorna
är viktigast i valet
Välfärdsfrågorna är de avgjort viktigaste för Vänsterpartiet i årets val. I landstingsvalet här i Jönköpings län har vi tre prioriterade frågor: En bra vård för alla i offentlig regi, låga avgifter (på sikt inga alls), avgiftsfri kollektivtrafik (till att börja med för ungdomar och pensionärer).
Vår grundsyn är att landstinget ska svara för en offentligt finansierad hälso- och sjukvård. Den utvecklas bäst i ett sammanhållet system.
Tyvärr håller de borgerliga partierna på att slå sönder det. Av ideologiska skäl vill de att privata bolag ska finnas med i bilden. Allt ska konkurrensutsättas.
Vårdvalet, som de borgerliga partierna beskriver som en succé, tycker vi är ett hot mot en jämlik vård.
Vi vill att landstingets verksamheter i allt väsentligt ska drivas i offentlig regi.
Vården är en angelägenhet som vi alla i samhället ska ta ett gemensamt ansvar för.
Grunden till att vi har byggt upp en gemensam vård- och omsorgssektor är solidariteten med varandra, där också ställningen stärks för personer med funktionsnedsättning. För att kunna ge en vård på lika villkor är det viktigt att vårdavgifterna är låga, helst inga alls.
Vi menar att det hälsofrämjande arbetet inom hälso- och sjukvården ska intensifieras. Därför vill vi öka anslagen till bland annat hälsocentraler.
Vi vill se handlingsplaner på hur skillnader i hälsa mellan olika befolkningsgrupper ska minskas. Sjukvården ska vara jämlik, men det är den inte. Vårdvalet kommer att göra den ännu mera ojämlik. Vi vill inte ha ett samhälle med fattiga som är sjuka och rika som är friska.
Jämställd vård är ett annat viktigt mål. Män och kvinnor har rätt till lika god vård. Men sådan är inte verkligheten. Att ha ett könsperspektiv på hälsan är därför viktigt. Det behövs ett regionalt kunskapscentrum för kvinnors hälsa.
Allmänpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin behöver förstärkas för att få möjlighet att utveckla sitt arbetssätt med olika behandlingsmetoder för olika patientgrupper. Vi anser att olika mellanvårdsformer i gränslandet mellan sluten och öppen vård måste finnas inom detta område. Det finns stora behov att stödja och hjälpa de unga som i allt högre utsträckning drabbats av psykisk ohälsa. Det kan ske via mottagningar med fokus på "unga vuxna".
Landstinget ska prioritera miljöarbetet som har stark koppling till bättre folkhälsa och god resurshållning.
Vi vill se förändringar inom transportområdet med bland annat fler miljöbilar och förnybara bränslen.
Vi har länge argumenterat för att landstingsanställd personal ska ha rätt till heltid med möjlighet till deltid. Lönerna ska vara jämställda. Det är de inte. Jämställdhetsarbetet som pågår ska kunna avläsas på lönesidan.
Landstinget ska även säkra en god arbetsmiljö för alla anställda. Det är viktigt. De är många, 10000 personer!
Kulturen ska ses som både samhällsbygare och normbrytare och är således en förutsättning för demokrati. Kulturen ska ha en konstruktiv plats i samhället. Det är en viktig uppgift för landstinget.
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: