onsdag 2 april 2014


Zlatan ska beskattas hårt
Jag måste erkänna att jag blir störd när personer talar om rättvisa när gigantiska tillgångar samlas på några få händer. ”Sådan är kapitalismen och marknadsekonomin. Och faktum är att de, om några, är rättvisa”, skriver Dan Sylvebo, politisk redaktör på Jönköpings-Posten (28 mars). Han använder Zlatan som ett exempel.
Marknaden är tuff, men saklig, argumenterar Sylvebo. ”Den dömer efter förtjänst, skicklighet och idékraft”, menar han. 
Han gillar de uppenbara orättvisorna. Han tycker att det är bra att några få människor kan samla på sig enorma förmögenheter genom att utnyttja egen och andra människors begåvningar och arbetsinsatser för egna syften.
Jag har en helt annan uppfattning. Vi människor hör ihop. Tillsammans bär vi på en enorm uppsättning gener. Alla har vi dolda anlag som i de flesta fall inte kommer till användning. Men någon gång kommer de att behövas. Vi har inte våra gener för egen räkning. Det är en gemensam tillgång för vår art.
När vi bygger vårt mänskliga samhälle är det ett gemensamt intresse. Olika insatser behövs för att det ska fungera.
För att vi ska må bra är det viktigt att vi kan hitta modeller för att dela på de rikedomar som skapas.
Det är inte bra för någon om all makt samlas på några få händer.
Därför ska Zlatan och alla andra höginkomsttagare beskattas hårt. Vi gillar att se på när han spelar fotboll men han är inte mer värd än någon annan människa.
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

3 kommentarer:

Ingemar Schmid sa...

Bra Svante, just så ser jag saken också. Hälsningar
Ingemar S

Anonym sa...

Jag anser dock att man skall vara rimlig. Tjänar man mycket, så skall man betala mer skatt än de som tjänar lite. Det är inte samma sak som att beskatta hårt. Man skall inte bestraffa framgång.

//Olson sa...

Visst, jag kan hålla med dig, skatten ska vara rimlig. Frågan är bara, vad är rimligt? Jag är socialist och vill vara med och bygga ett jämlikt samhälle. Zlatan bestraffas inte om han beskattas hårt, det borde vara en del av hans framgång. Vi älskar att se honom spela fotboll och vi hyllar honom, men han är inte värd mer än någon annan människa.