fredag 30 januari 2009

Vilken ynkedom:
De röstade mot
sitt eget förslag
Moderaten Malin Wengholm, ordförande i tekniska nämnden i Värnamo, har tillsammans med partikamraterna Carina Nylander, Håkan Gärdesmed och Sidsel Waern, motionerat i kommunfullmäktige i Värnamo om det orättvisa faktum att personer som jobbar inom vård och omsorg i Värnamo kommun, huvudsakligen kvinnor, ofta tvingas jobba med delade turer.
Vilket betyder att denna personalkategori arbetar först ett morgonpass, är lediga ett antal timmar mitt på dagen och sedan avslutar sin arbetsdag med ett kvällspass. De kanske börjar klockan sju på morgonen och slutar klockan nio på kvällen.
I olika sammanhang har vi i oppositionen påtalat problemen med dessa uppsplittrade arbetstider för kommunanställda inom omsorgen. Senast var det på tapeten när vi behandlade jämställdhetsplanen. Alltid när vi har tagit upp denna fråga har vi fått höra att det blir för dyrt för kommunen om omsorgspersonalen ska ha sammanhängande arbetstid. Personalbehovet är ju störst på morgnar och kvällar.
När de fyra moderaterna motionerade om den här saken måste jag erkänna att jag blev mycket förvånad, men samtidigt glad. Har de borgerliga ledamaöterna plötslig insett det orimliga i situationen?
Därför frågade jag i en interpellation i maj förra året om vi i oppositionen kunde förvänta oss att även övriga borgerliga ledamöter, förutom de fyra moderaterna, ställer sig bakom kraven på att kommunens omsorgspersonal får sammanhängande arbetstid?
Jag måste konstatera att svaren var mycket svävande.
Och nu kan vi se hur långt man är beredd att sträcka sig på den borgerliga sidan. Man bifaller inte motionen, man nöjer sig med att anse att den är besvarad i och med att det har gjorts en utredning som visar att det skulle kosta en massa pengar att ändra på omsorgspersonalens arbetsscheman.
Det är skamligt att göra så. Ni kan väl vara ärliga istället och säga som det är: ni röstar emot förslaget.
Jag yrkade förstås bifall till denna utmärkta moderata motion vid kommunfullmäktigesammanträdet den 29 januari. Det gjorde även socialdemokraterna och miljöpartiet. Och om de fyra motionärerna själva hade röstat för sitt eget förslag hade den bifallits med med röstsiffrorna 26-25.
Men de gjorde inte det. De röstade inte för sitt eget förslag. Och därmed föll det.
Deras partikamrater hade pressat dem att rösta emot. Och de gav vika. Vilken ynkedom.
Svante Olson
Vänsterpartiet

Inga kommentarer: