måndag 22 november 2010

Kommunen ska inte
göda finansbolagen
Ett av kommunens övergripande mål är att få ett överskott på 2,5 procent. Vi ska alltså dra in skattepengar från medborgarna men spara ett antal miljoner kronor på något konto.
Vem tjänar på det?
Det finns många ekonomer som är kritiska mot överskottsmål i stat, kommun och landsting. De bidrar till att höja temperaturen i finansvärlden. Ju mera pengar som står till förfogande för spekulation desto större risker är finansspekulanterna beredda att ta.
Med våra överskottsmål i Värnamo kommun är vi alltså med och bidrar till framtida överhettningar av ekonomin. Vi göder finansbolagen.
De pengar som vi är med och avsätter nu kommer att minska i värde när vi går in i nästa finanskrasch. För den kommer ju.
Vi lever trots allt i en kapitalistisk ekonomi med stora svängningar. Varför ska kommunen delta i det vågspelet?
Enligt min uppfattning ska vi ha balanserad budget. Målsättningen ska vara att kommunen gör ett nollresultat. Våra utgifter ska vara lika stora som inkomsterna.
Sverige är det land där den ekonomiska maktkoncentrationen gått längst i världen. En familj kontrollerar över tusen miljarder kronor av det totala börsvärdet. Gissa vilken familj det är.
Därför kommer jag att yrka att vi inte ska ha något överskottsmål när kommunfullmäktige behandlar verksamhetsplanen vid sammanträdet på torsdag.
Under rubriken Övergripande mål vill jag ändra punkt 3 till följande: Värnamo kommun ska ha en balanserad budget med målsättningen att nå ett nollresultat.
Svante Olson, kommunfullmäktigeledamot

Inga kommentarer: