tisdag 25 november 2008

Dynamisk utveckling
med avgiftsfri trafik
Nu är Esse Pettersson, fp, inte längre styrelseordförande i Länstrafikbolaget. Hans kamrater på den borgerliga sidan sparkade honom med konstiga motiv. Jag tycker att det var bra att han lyfte fram bolagets ekonomiska dilemma.
Privata entreprenörer gör jobbet att transportera resenärerna med buss och tåg. Enligt det avtal som gäller nu får de mellan 30 och 40 kronor per resenär. Nu har pendling med bland annat Krösatåg och Vättertåg blivit en succé och det har lett till högre kostnader för Länstrafikbolaget än vad man har budgeterat för.
Det är billigare för ägarna, kommunerna och landstinget, om bussar och tåg går tomma.
Därför har Esse begärt mera pengar av ägarna för att klara budgeten. Annars måste taxorna höjas.
Vid senaste landstingsmötet, när Esse sparkades av sina allianskamrater, sa jag, som jag sagt vid flera andra tillfällen, att avtalet med entreprenörerna är knäppt. Fler resenärer borde ju inte leda till ökade kostnader för bolaget.
Vid nästa upphandling, som ska genomföras nästa år, måste avtalet med entreprenörerna se annorlunda ut.
I vänsterpartiet tror vi att framgångsvägen är att öka trafiken genom att ägarna tillför mera pengar och att avgifterna sänks och allra helst helt tas bort.
Då får vi en dynamisk utveckling av kollektivtrafiken, till förmån för både den enskilde individen och för samhället i stort.
Vi har goda förutsättningar att skapa något mycket bra i vårt län.
Vi har det längsta järnvägsnätet i hela landet. 60 procent av länets invånare bor inom två kilometer från en järnvägsstation. Men om det ska bli en bra utveckling av trafiken måste Banverket upprusta järnvägarna.
Sträckan mellan Värnamo och Jönköping består av bara ett spår, det behövs två, och är inte ens elektrifierad.
Därför är jag orolig när nu mycket av infrastruktursatsningarna fokuserar på höghastighetsbanor som kommer att kosta enormt mycket pengar.
Först och främst superbra lokal- och regionaltrafik. Sedan kan vi börja tänka på Europabanan.
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: