tisdag 20 april 2010

40 tomma lägenheter
i Värnamo centrum
Det finns 50 små ettor i två fastigheter på Jönköpingsvägen mitt emot Gummifabriken. De är nyrenoverade, fräscha och efterfrågade. Den ena fastigheten är helt tom. I den andra, närmast Jönköpingsvägen, ser det från utsidan ut som om två lägenheter är bebodda. Resten är tomt och öde. (Bostadsbolaget påstår dock att 10 lägenheter är uthyrda.)
Hur som helst, det är en skandal att minst 40 ettor i centrala Värnamo är outhyrda. Kommunen äger dem och fastigheterna köptes in för att klara bostadssituationen för studerande i stan.
Men om det nu är så att unga studerande i Värnamo inte vill hyra bostäderna så måste förstås kommunen hitta andra hyresgäster.
Det saknas inte intresse. Bostadsbolaget har fått förfrågningar från ungdomar som inte studerar. Dessa har fått svaret att bostäderna är reserverade för studerande.
Och nu är alltså det mesta tomt och ödsligt.
Så här kan vi inte ha det.
Jag tror att kommunen tar alldeles för mycket betalt för lägenheterna. Det handlar om 22 kvadratmeter som en fattig studerande ska betala 3440 kronor i månaden för. Till det kommer avgift för vatten och el.
Det är mer än jag betalar för en tvåa på Vråen.
Jag tycker att kommunen ska sänka hyran och se till att bostäderna blir uthyrda. Det ska vara liv och rörelse i lägenheterna vid Gummifabriken.
Dessutom leder det till att det blir lite fart på lägenhetsmarknaden i stan.
Svante Olson

2 kommentarer:

Victor sa...

Som f.d studerande så kan jag nämna att studentlägenheter i sthlm kostar ca 2500kr/mån för 22kvm. 3000kr för Värnamo är alldeles för högt. Kanske ett pris som man kan betala om man är ung och precis fått jobb, men inte för studerande...Dessutom så är det nog bara gymnasister eller folkhögskolefolk som är intresserade av dessa. Den första med sin lilla ekonomi, den andra har ju redan bostad vid skolan.

Sedan är värnamo ingen stad för studerande i högre nivå än Gymnasie, komvux, Vuxenskola och KY. Finns för lite aktiviteter och studentliv för att ha det riktiga. Studentkår för att nämna något. Dock är värnamo ett fint ställe att plugga på, om man t.ex. läser distans eller liknande.

//Olson sa...

Vi är överens. Priset för lägenheterna på Jönköpingsvägen är för högt. Dessutom verkar det inte finnas studerande som är intresserade av att bo där. Därför tycker jag att andra ungdomar ska få möjlighet att bo där.