tisdag 27 april 2010

Det här tänker jag säga i Värnamo kommunfullmäktige på torsdag, 29 april:
Trots undergångsstämning
stor vinst för kommunen
Förra året var det rena undergångsstämningen i landet. Den så kallade globala finanskrisen gjorde att alla bromsade in.
Värnamo med. Men det gick rätt så bra. Värnamo kommun gjorde förra året ett överskott på 34 miljoner kronor.
I årsredovisningen skriver kommunalrådet Hans-Göran Johansson, C, och kommunchefen Mats Hoppe att målsättningen har varit att besparingsåtgärderna som sattes in inte skulle leda till oacceptael arbetsmiljö.
Men jag skulle vilja hävda att på flera håll är arbetsmiljön inom kommunens verksamheter oacceptabel. Ta bara det här med omsorgspersonal som inte får heltidsjobb men däremot tvingas jobba med delade turer och ett stort antal vikarier som får hoppa in med korta varsel.
Att kommunen fick ett bra resultat beror till stor del på statsbidrag. Men det viktigaste för en bra utveckling för kommunen är förstås att det finns kommuninvånare som betalar skatt. Nu har vi haft ett sjunkande antal invånare de senaste åren. Det är allvarligt. Det måste finnas jobb och bostäder i kommunen om vi ska få en bra utveckling.
Om alla företag gör som Värnamo kommun blir det svårt. Antalet arbetade timmar har reducerats avsevärt.
Kommunen har gjort stora investeringar. Det är däremot mycket bra. Investeringar ska göras i lågkonjunktur.
Men får vi inte hit folk och nya företag blir det tungt att klara kostnaderna för de gjorda investeringarna.
Barnomsorgen måste också fungera om unga familjer ska kunna etablera sig här. I årsredovisningen menar barn-och utbildningsnämnden att nämndens mål är uppfyllt. Nämligen att plats inom barnomsorgen ska erbjudas på önskad tid.
Men då handlar det om barnomsorg på dagtid. Och det räcker inte. Värnamo kommun måste inse att många arbetsplatser kräver att anställda kan jobba kvällar och nätter. Vi måste med andra ord kunna erbjuda småbarnsföräldrar barnomsorg på så kallad obekväm arbetstid.
Vi investerar mångmiljonbelopp på nya industriområden men tänker inte på barnomsorgsbehovet.
Slutligen vill jag framhålla att det är strategiskt viktigt att det finns bostäder om en kommun ska kunna locka folk till sig. Då får vi inte göra som vi har gjort i Värnamo när vi köpte in fastigheterna som står på Jönköpingsvägen. I de två fastigheterna finns 50 små ettor på 22 kvadratmeter som ska hyras ut till studerande. De får inte hyras ut på den öppna marknaden, som det står i årsredovisningen.
Nu är 40 av lägenheterna outhyrda. De är för dyra. En fattig studerande har inte råd att betala 3.400 kronor för en liten etta.
Sänk priset och låt vem som helst hyra där.
För övrigt anser jag att den borgerliga regeringen ska bort!
Svante Olson
Vänsterpartiet

Inga kommentarer: