onsdag 5 maj 2010

200000 nya jobb
i offentlig sektor
Förra valrörelsen hade Vänsterpartiet ett utmärkt krav: 200000 nya jobb inom offentlig sektor. Tyvärr vållade det strid inom de egna leden och det fick aldrig det genomslag som det borde ha haft.
Jag tycker att partiet borde gå ut med samma krav även i den här valrörelsen. Det har Vänsterpartiet i Värnamo motionerat om till kongressen som börjar på fredag (75).
Det finns ingen anledning att hänga upp sig på att vi går fram med en konkret siffra. Det är just siffran som gör kravet lättförsåeligt.
Alla människor vet att behoven av fler människor inom offentlig sektor är stort. Det behövs fler lärare, fler sjuksköterskor, fler läkare, fler undersköterskor, fler terapibiträden... Jag kan hålla på hur länge som helst.
200000 nya jobb inom offentlig sektor är inte för mycket. Det behövs ännu fler. Och det är väl använda pengar som skapar sysselsättning.
På den borgerliga sidan talas det hela tiden om jobbpolitiken. Och vad är det de gör? De sänker skatterna för dem som jobbar på ett hårresande sätt som först och främst gynnar dem som har höga inkomster. Och de skapar skatteavdrag, RUT, som underlättar för höginkomsttagare att få billig städhjälp.
Varför kan inte vi gå ut med ett konkret krav som gynnar alla? Vi behöver den offentliga sektorn! Vi behöver skolor, vård och omsorg. 200000 nya jobb inom offentlig sektor är ett offensivt och bra krav och en utmaning mot den borgerliga politiken.
Svante Olson

Inga kommentarer: