tisdag 4 maj 2010

Lever inte upp
till lagstiftningen
Det är tveksamt om Patientnämnden lever upp till lagstiftningen.
Det framgår av Revisionsberättelsen som landstingets revisorer har lagt fram. De har granskat Patientnämnden. Det är allvarligt om den inte lever upp till lagen. Patientnämnden har en mycket viktig funktion. Den är en kanal för patienter som av den ena eller andra anledningen har fått problem när de har varit i kontakt med sjukvården.
Så här står det i revisionsberättelsen:
"Granskningen visar att antalet patientnämndsärenden minskat under de senaste åren. Vi anser att det kan tyda på att informationsverksamheten är eftersatt."
Och det är en mycket allvarlig farhåga. För som revisorerna fortsätter: "Endast ett fåtal ärenden rapporteras från kommunerna."
Det är därför som revisorerna menar att Patientnämnden inte lever upp till Lag om patientnämndsverksamhet.
Revisorerna vill att Patientnämnden förbättrar registreringen och uppföljningen av patientärenden.
För det är ju så att Patientnämndens arbete leder till kvalitetsutveckling; det är avsikten med verksamheten. Vården ska utvecklas och förbättras.
Revisorerna skriver att arbetet kan förbättras genom att mer systematiskt följa upp och ta till vara patienternas erfarenheter.
Men nu verkar det vara så att man prioriterar Patienternas direktkanal.
Revisorerna bedömer att det kan innebära en risk för att patientnämndsärenden inte systematiskt tas till vara på samma sätt.
Detta måste landstingsledningen ta till sig. Patientnämnden måste bli mera synlig. Folk måste veta att den finns. Den ska stödja och hjälpa enskilda patienter som har hamnat i trubbel. Det är en oerhört viktig del av vårdarbetet och vårdens kvalitet.
Svante Olson, landstingsledamot
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: