måndag 10 maj 2010

Bättre ekonomi
om vi vinner valet
Det ekonomiska läget i Vänsterpartiet är inte lysande. Det har dock förbättrats under det senaste verksamhetsåret. Genom kraftiga nedskärningar i utgifterna. Det är förstås inte bra för verksamheten.
"Därför, kamrater, är det nödvändigt att göra ett bra val", konstaterade en av partiets revisorer på vänsterpartikongressen i Gävle (7-9 maj) i det flotta konserthuset.
Gör partiet ett bra val får man in fler ledamöter i riksdagen och fler kronor på bankkontot. Så enkelt är det.
Så kan man också se på valrörelsen. Antalet kronor hänger ihop med antalet ledamöter.
Men det är förstås först och främst för att åstadkomma en ny politik som Vänsterpartiet vill vinna valet tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
För att lyckas med det debatterade vi så intensivt att delar av programmet fick strykas. Talartiden sänktes från redan korta tre minuter till bara två. Talen genomfördes i expressfart och talarna stod i kö och rusade fram till talarstolen. Inte en sekund fick gå förlorad. Men kul hade vi.
Och riktigt tryck i salongen blev det när Ung Vänsters ordförande, Ida Gabrielsson, fick ordet för ett gästanförande.
Hon vill se chockhöjningar av skatten.
"Det är för lätt att bli rik i Sverige", sa hon med hög stämma. Ingen kunde undgå att höra vad hon sa.
Och hon har så rätt. Skattesänkningarna som de borgerliga partierna har genomfört har ju först och främst gynnat dem med de allra högsta inkomsterna. De med låga inkomster har bara fått smulor. Klassklyftorna har därför ökat.
"Vi måste genomföra förändringar", dundrade Ida. "Vi ska inte bara snacka."
Ida fick stående ovationer från publiken.
I anslutning till lunchen, straxt efter Idas anförande, klev den unga poeten Jenny Wrangborg upp på en scen vid matborden. Hon jobbar i restaurangbranschen och skriver om sina erfarenheter och människor hon mött. Mycket bra. "Jag är ingen maskin. Min kropp saknar reservdelar. Jag är människa."
Alice Åström, partiets vice partiledare, hälsade en annan gäst välkommen, Bård-Vegar Solhjell från SV i Norge. Vårt systerparti, sa Alice. Man säger inte broderparti. Inte om man är feminist i alla fall. Och det är ju alla vänsterpartister. Eller?
Kanske säger Alice syskonparti nästa gång?
Hur som helst, Bård-Vegar var väldigt bra. Han lyckades verkligen få igång känslorna. "Normännen gillar Sverige och det svenskarna har lyckats skapa."
Men nu river den borgerliga regeringen ner det som vi gillar, menade han. Istället är det vi i Norge som mera liknar det Sverige som ni hade tidigare.
"Över hela EU privatiserar man offentlig verksamhet, även i Sverige. Men i Norge har vi stoppat det".
Han var bekymrad. För han menade att Norge behöver Sverige som förebild.
"Därför måste ni vinna valet. Vi behöver det."
Gissa om han fick applåder.
Vi måste vinna. För norrmännens skull.
Svante Olson

Inga kommentarer: