onsdag 12 maj 2010

Vänstertoppar besökte
Finnvedens gymnasium
Vänsterpartiets vice partiledare, Alice Åström, och partiets talesperson i utrikespolitiska frågor, Hans Linde, träffade elever på Finnvedens gymnasium onsdagen (12 maj). Det blev väldigt lyckat med först ett besök hos en tvåa på samhällsprogrammet och deras lärare Ulf Theren. De flesta eleverna ska rösta för första gången i valet till hösten och är förstås nyfikna på politikerna.
Hans Linde berättade om sin bakgrund. Han är uppvuxen i Bergsjön i Göteborg, ett av landets mest segregerade områden.
Han berättade också om hur han hade det efter gymnasiet. Det var ursvårt att få jobb. Han sökte massor och var ofta arbetslös.
Han vet hur det är att vara ung (han är 31 år nu) och stå maktlös på marknaden.
Alice tog bland annat upp motsättningarna mellan invandrare och svenskfödda och hur många myter det finns om invandrarnas kriminalitet jämfört med svenskföddas.
"Det är snarare så att invandrare är mindre kriminella än svenskfödda i jämförbara grupper", konstaterade hon.
Det talades också om de motsättningar som finns på gymnasiet och hur det har lugnat ner sig sedan skolan blev kameraövervakad.
"Nu tar vi ut det på andra platser istället", sa en elev.
Exakt. Därför kan man ifrågasätta kameraövervakning. Problemen försvinner inte, de bara flyttas.
Riktigt trevligt blev det vid den avslutande måltiden. Alice Åström och Hans Linde, och jag med för den delen, blev nämligen bjuda på lunch i elevmatsalen av gymnasiechefen Bernt Ralfnert. Det var riktigt trevligt att äta med eleverna i skolmiljön.
Korv och potatis åt jag. Gott.
Utan att överdriva kan jag konstatera att Finnvedens gymnasium är en mycket välfungerande skola med väldigt trevliga och intresserade elever.
Jag kände mig mycket välkommen.
Svante Olson

Inga kommentarer: