torsdag 15 januari 2009

En stat: Israel/Palestina
En insändarskribent i Värnamo Nyheter (15/1) försvarar den israeliska krigföringen mot palestinierna. Palestinierna är ju dumma och skjuter raketer mot israelerna, menar han. De ägnar sig åt terroroism.
Sådana anklagelser har jag aldrig hört riktas mot de judar som var instängda i ghettot i Warszawa på 1940-talet. När de var som mest desperata riktade de sina insmugglade vapen mot dem som stängt in dem, tyskarna, och genomförde en heroisk kamp mot övermakten.
Ingen har kallat dessa judar för terrorister, bortsett från den dåvarande tyska ockupationsmakten. Det tycker jag att man inte heller ska kalla palestinierna i Gaza som angriper den israeliska ockupationsmakten.
Det största misstaget FN har gjort genom tiderna var när beslutet fattades 1948 om att dela Palestina i två delar, en judisk stat och en arabisk muslimsk.
Det leder bara till elände att grunda en stat på religiös grund.
Enligt min uppfattning finns det bara en lösning på konflikten i mellanöstern: att en helt ny stat bildas, Israel/Palestina, där alla människor som lever där i dag, palestinier, judar, kristna och andra grupperingar, ska få bo kvar. De ska tillsammans välja en president och ett parlament som kan utse en regering. Där ska råda religionsfrihet och statsmakten ska inte vila på religiös grund.
Allt annat är dömt att misslyckas.
Svante Olson
Värnamo

Inga kommentarer: