torsdag 29 januari 2009

Tjänstemannen stred emot
politikernas byggnadsplaner

Kommunens chefstjänstemän är personer med stor makt. De kanske inte vill erkänna det men deras politiska inflytande är betydande.
Har med stort intresse läst Finnvedsbostäders jubileumsskrift med anledning av det kommunala bostadsbolagets 60-årsjubileum förra året. I skriften berättas om att det fanns ett mycket starkt behov av nya moderna bostäder efter andra världskriget. Bostadsstandarden var bedrövlig i Värnamo precis som på alla andra håll i landet.
"Det var inte ovanligt att stora familjer med många barn bodde i uthus, utan vatten och avlopp och med endast en kamin för matlagning och värme", står det i jubileumsskriften.
När den kommunala bostadsstiftelsen bildades på 1940-talet mötte den dock starkt motstånd. Inte så förvånande kanske att privata intressen stretade emot.
Men anmärkningsvärt är att kommunanställde stadsingenjören var uttalat mycket negativ till stiftelsen. Han klagade hos byggnadsnämnden när den skulle sätta igång sitt första projekt, ett så kallat barnrikehus, på nuvarande Lyckan. Han fick nämnden med sig och det blev inget byggnadslov. Sedan blev det en utdragen strid som avgjordes först när frågan om barnrikehuset kom upp på länsnivå.
Men det är ju värt att notera att det var en tjänstemän som så påtagligt stred emot planerna. Och faktiskt lyckades påverka politikerna i byggnadsnämnden.
Det är klart att så där går det inte till i dag. Nu är det mycket bättre.
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: