fredag 9 januari 2009

Gör tingshuset
till vigselpalats
- Gör iordning ett rum i tingshuset i Värnamo till ett stiligt rum för borgerliga vigslar, det ringde en arbetskamrat och föreslog nu när det är dags att fundera på vad kommunen ska använda tingshuset till.
När tingsrätten i Värnamo avvecklades köpte ju kommunen fastigheten och sedan dess har Apladalsskolan haft tillfälliga lokaler där under ombyggnadstiden.
Nu är ombyggnaden snart klar och vad ska tingshuset användas till när eleverna är borta?
Vänsterpartiet har motionerat om saken och föreslagit ett så kallat fontänhus i fastigheten. Ett fontänhus drivs av personer med funktionshinder, framför allt psykiska. Där har de utåtriktad verksamhet med olika aktiviteter. Det är ett sätt att förhindra social isolering av funktionshindrade. Fontänhus finns på flera håll i landet. Det är ett begrepp och skulle kunna bli något riktigt bra även i Värnamo.
Kamraten som ringde mig och föreslog att man ska ha ett vigselrum i fastigheten har helt rätt. Det skulle kunna bli något alldeles extra.
Han är från Polen och berättar att där har varenda stad ett elegant ställe för borgerliga vigslar. Dit kör man med brudparen i flotta bilar, i häst och vagn eller går i ett uppsluppet sällskap. Det spelas för tillfället lämpad musik och vigselförrättaren är uppklädd och har det rätta tonfallet när vigselakten genomförs. Efteråt skålas det i champagne.
- Jag har varit i Värnamno stadshus i samband med en borgerlig vigsel, berättar min kamrat.
Han blev besviken. Den rätta stämningen gick inte att skapa i fullmäktigesalen där man höll till.
I ett fontänhus skulle man kunna göra det här till ett av sina återkommande arrangemang. Det enda man kanske skulle få problem med är det där med champagneskålen. Men det finns ju annat bubbel att skåla med. Pommac till exempel. Sedan får man fortsätta med resten på annat håll på själva bröllopsfesten.
Gör tingshuset till ett vigselpalats!
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: