lördag 10 januari 2009

Trött på domedagsprofeter
- Jag är så trött på alla dessa domedagsprofeter, ringde kompisen Olav Brönnum i Forsheda och sa.
Han tror inte att jorden kommer att gå under på grund av det som alla klimathysteriker kallar växthuseffekten.
- Och den där före detta vicepresidenten Al Gore får framträda som någon sorts överstepräst, fortsatte Olav. Han predikar och går an som prästerna gjorde förr i tiden för att få oss att tro på helvetet och jordens undergång.
Häromdagen skulle Olav köpa rödspätta till middagen. Det gick inte.
- I affären sa de att de inte sålde rödspätta för att rädda miljön. Vad är det för dumheter. Polacker, danskar, ryssar och engelsmän kan köpa rödspätta. Varför får inte vi i Sverige göra det?
Olav tycker inte att de som ropar högst i klimatdebatten är trovärdiga. Al Gore reser jorden runt i eget jetplan för att berätta hur olämpligt det är med ökande koldioxidutsläpp och svenska miljökämpar bor ute på landet och fräser runt med sina bilar och tycker att de räddar världen genom att elda med ved.
Visst ligger det något i det Olav säger.
Om vi menar allvar med att minska koldioxidutsläppen måste hela produktionsapparaten i världen förändras. Behöver mänskligheten alla de produkter som tillverkas? Nej. Istället borde resurserna läggas på tjänster, vård och omsorg och kultur. Då minskar utsläppen och rovdriften på naturresurser.
Vad hjälper det om vi kör bilarna med etanol eller biogas.
Svante Olson

Inga kommentarer: