måndag 19 januari 2009

Europabanan
är orealistisk
Fullt med folk tycker att järnvägen mellan Ljungby och Värnamo ska få finnas kvar. Men det tycker inte företrädare för de båda kommunerna. I så fall måste den rustas upp, hävdar de. "Det är inte realistiskt att göra det bara för persontrafik", säger planeringschefen i Värnamo, Ulf Ström (VN 17/1).
Istället vill man satsa på höghastighetståg (Europabanan) och göra en gång- och cykelbana av den gamla järnvägen Ljungby-Värnamo.
Snacka om realism!
Hur mycket realism tror Ulf Ström att det ligger i projektet med höghastighetståg (Europabanan) via Värnamo-Ljungby?
Vi har sett skisserna på stationen som man drömmer om uppe vid Bredasten. Där ska tågen som susar fram med 350 k/tim mellan Stockholm och Malmö stanna, och sedan i Ljungby. Tror Ulf Ström verkligen på det? Är det mera realistiskt än ett krösatåg som går ner till Ljungby?
Kostnaden för att bygga Europabanan är hisnande. Jag tror aldrig att man kommer så långt. Och vem ska i så fall åka med de där tågen? Inte är det några pendlare. Det är förstås affärsfolk, big business, som ska åka med höghastighetstågen istället för att flyga. De vill inte stanna till i Värnamo. De vill inte ha några stopp mellan Stockholm och Malmö. Då blir de vansinniga. Och hur många påstigande skulle det bli i Värnmo? Glöm det.
Vad som behövs istället för en ny höghastighetsbana är nya spår för att utveckla stambanorna och satsning på snabbtåg, typ X2000, som vi redan har, sådan som går upp mot 250 km/tim. Det räcker.
Då får vi pengar till mer gods på järnväg och vi kan förbättra spåren för pendeltrafiken. Till och med järnvägen Ljungby-Värnamo skulle kunna finnas med i ett sådant perspektiv.
Mycket mera realistiskt än Europabanan.
Svante Olson
Värnamo

2 kommentarer:

Anonym sa...

Rydaholm! Tänker du ta död på simklubben VSS? Låt mig utöka ditt vetande:
Simning är träningsintensivt. träning många gånger i veckan. Vem skulle betala resor till Rydaholm varje dag? nejdu. Då ser nog föräldrarna till att ungarna slutar simma. Men det är väl det du är ute efter.

//Olson sa...

Hej Anonym!
Tala om vad du heter så blir det mycket trevligare att samtala. Men den här gången har du nog hamnat fel med din kommentar. Den verkar malplacerad. Jag har skrivit om höghastighetståg och Europabanan. Du har nog kommenterat ett annat inlägg från mig som handlar om Värnamobadet som jag inte vill bygga något tak över. Ska vi ha en simhall till i Värnamo kommun tycker jag inte att den ska ligga i Värnamo. Då bör den placeras i Rydaholm. Varför ska Värnamo ha två och Rydaholm ingen?
Hälsningar
Svante Olson, ledamot av fritidsnämnden