onsdag 14 januari 2009

Revolution i Värnamo
Vi har två fritidsgårdar i Värnamo: Navet och Vråens fritidsgård. Varför har vi dem? Vad ska vi ha dem till? Vem är de till för?
I Värnamo är vi helt inriktade på tonåringarna. Några andra är inte välkomna till gårdarna.
Redan där gör vi fel, tycker jag. Fritidsgårdarna ska vara öppna för alla, inte samtidigt kanske, men det ska finnas tid och utrymme i lokalerna för alla.
Vem bestämmer verksamheten i lokalerna? Det heter att det råder full demokrati på gårdarna och att ungdomarna, som i dag tillåts vara där, är med och bestämmer. Det ifrågasätter jag.
Det är personalen som bestämmer och lägger upp riktlinjerna.
Jag minns när jag kom till Vråens fritidsgård förra året och möttes av ett anslag på entrédörren. "Här tar vi av oss mössan!" stod det.
Den lappen sa allt. Inte sjutton har en finnig femtonåring varit med och beslutat om den regeln.
Fritidsnämnden i Värnamo har besökts av en tjänsteman från fritidsförvaltningen i Örebro kommun, Göran Sandahl. En klok man. Han har författat en text, en plattform, för fritidsgårdarnas verksamhet. Den har politikerna i Örebro tagit till sig och nu jobbar man efter den.
Grundläggande är att man utgår från folkhälsoperspektivet. Man ser det friska hos ungdomarna och arbetar med att utveckla det istället för att inrikta sig på att se problemen och riskerna i ungdomsmiljöerna.
Väldigt viktigt för att detta ska fungera är att ungdomarna har en reell möjlighet att påverka verksamheten och att det genomsyrar vardagslivet på fritidsgården. Så heter det faktiskt i örebromodellen.
Nu hoppas jag på en revolution i Värnamo.
Svante Olson, ledamot av fritidsnämnden
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: