lördag 24 januari 2009

Varför har vi
frititidsnämnden
Efter turerna om vad som ska hända med Värnamobadet kan man fråga sig om kommunen behöver en fritidsnämnd. Representanter för kommunstyrelsen har fört förhandlingar med Värnamo simsällskap och landstinget om att eventuellt bygga ett tak över Värnamobadet och förvandla det från en utomhusbassäng öppen sommartid till en året-runt-anläggning.
Fritidsnämnden har hållits utanför. Först nu, i ett senare skede, har den kommit med i bilden. Plötsligt finns en utredning på nämndens bord om vilka investeringar som måste göras och vad driftskostnaden beräknas bli. En utredning som kommunstyrelsen beställt. Landstingsfastigheter och externa konsulter har arbetat fram materialet. Bygget går på ungefär 15 miljoner kronor och driften beräknas till runt 3 miljoner kronor per år.
Och nu vill man alltså att fritidsnämnden ska fatta beslut om en projektering.
Varför i allsindar har inte fritidsnämnden fått vara med från början? Om det är så att kommunstyrelsen ska sköta en sådan här affär kan vi väl lika gärna avveckla fritidsnämnden. Vad ska den vara till för? Fritidsnämndens förvaltningschef kan väl vara direkt underställd kommunstyrelsen istället för att gå omvägen över fritidsnämnden.
När fritidsnämnden behandlar frågan om Värnamobadet på tisdag kommer jag att reservera mig mot beslutet med följande motivering:
"Värnamobadet bör fortsätta att vara en utomhusanläggning som ska kunna utnyttjas på sommaren. Ska Värnamo kommun ha ytterligare en året-runt-anläggning, en inomhusbassäng, förutom simhallen vid Apladalen, så är det först och främst Rydaholm som står i tur. Vid kommunsamanslagningen på 1970-talet lovades att den simhall som Rydaholms kommun planerade för i anslutning till skolan skulle byggas. Så har inte blivit fallet. Allra bästa alternativet i dagens läge hade varit om kommunen istället för att renovera Värnamo simhall fattat beslut om att bygga en helt ny, modern simhall vid Bredasten.
Jag reserverar mig därför mot beslutet om ett utredningsuppdrag för projektering av Värnamobadet som en året-runt-anläggning. Värnamobadet ska fortsätta att vara en utomhusanläggning att användas på sommaren."
Svante Olson, ledamot av fritidsnämnden
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: